Magnus Jäderklint
Magnus Haegermark

Vilken utbildning har du läst vid SBS?

– Jag har läst kandidatprogrammet i företagsekonomi med inriktning mot finansiering.

Vad jobbar du med idag?

– Idag jobbar jag som projektledare inom Corporate Finance med inriktning mot M&A, d.v.s. strukturella företagsaffärer så som förvärv och avyttring av hela eller delar av bolagets aktier. Vi jobbar främst med entreprenörer men också med riskkapitalbolag. Utöver M&A hjälper vi även entreprenörer med tillväxtkapital och strategiarbete.

Hur kom du dit?

– 2012 började jag arbeta på en mindre firma som analytiker. Det handlade mycket om företagsvärderingar, kassaflödesanalyser och omvärldsanalys i början men jag hade också en del kundkontakt då det var en liten firma där alla måste göra lite av allt. Anledningen till att just jag fick jobb där var för att jag hade studerat en relevant utbildning men också för att jag varit ideellt engagerad i Unga Aktiesparare. Det var positivt då arbetsgivaren tyckte det var positivt att man visade ett extra intresse för branschen. 

Av det som du lärde dig under din utbildning, vad har du haft mest nytta av i ditt yrkesliv?

– Det som gav mig kunskap om redovisning och finansiering.

Vad skulle du vilja tipsa studenter om, inför att de ska välja utbildning?

– Först och främst ska man satsa på något som man har ett genuint intresse för men sedan även se över hur marknaden ser ut för just den typen av jobb ditt intresse kan leda dig till. Det kan vara svårt att veta exakt vad man vill göra – därför är en bred utbildning som ekonomi bra då det finns extremt många olika jobb som kräver en ekonomutbildning. Och vill du starta eget är det förstås också bra att förstå grunderna i företagsekonomi.  

Vad skulle du vilja tipsa studenter om, inför att de ska ta klivet ut i arbetslivet?

– Se till att nätverka så mycket som möjligt, sök till Nova, Unga Aktiesparare och andra förbund där du får träffa likasinnade. Då ökar du chansen att hitta just ditt drömjobb. Sök även upp rekryterare som hjälper studenter ut i arbetslivet.

När du väl söker jobb bör du söka max 5-6 jobb samtidigt då det kan bli väldigt intensivt med arbetsprov och intervjuer och du behöver vara väldigt påläst om arbetsplatserna du söker dig till.