Erik Gjein skrev klart sin masteruppsats inom business management på Stockholm Business School denna sommar. I uppsatsen, ”Lies at the Workplace – A study of Lies and deception in Swedish Healthcare”, djupintervjuade han nio sjuksköterskor av vilka sju jobbar på sjukhus, de flesta i större städer i Mellansverige. Han kom fram till att sjukvårdspersonal har en hårt belastad arbetssituation och att sjuksköterskorna ljuger i sitt arbete, både för att skydda sig själva och sina patienter.

Sedan uppsatsen blev klar har branschtidningar intervjuat honom och skrivit artiklar, och uppsatsen har till och med tagits upp på Expressens ledarsida.

Trodde du från början att uppsatsen skulle få så mycket uppmärksamhet som den fått?

- Nej. Jag hade aldrig vågat kontakta media om inte min handledare hade uppmuntrat mig. Men jag hoppas att det här ska kunna uppmuntra och inspirera andra framtida studenter som skriver kandidat- eller masteruppsatser om spännande ämnen.

Din uppsats heter ”Lies at the Workplace”  - varför valde du att skriva om det här ämnet?

Anledningen till att jag blev intresserad av lögner i organisationer var den offentliga debatten under 2016. Exempelvis koncept så som alternativa fakta och fake news.

Hur tycker du det var att skriva masteruppsatsen här på SBS?

- Det var det stressigt men givande. Det var en utmaning – hela tiden två steg framåt och ett steg bak. Men känslan när man pusselbitarna äntligen föll på plats var underbar!

 

Här kan du läsa artiklarna om Erik Gjeins uppsats:
http://www.expressen.se/ledare/ann-charlotte-marteus/varden-ar-sjuk-nar-skoterskor-tvingas-ljuga/

https://www.vardfokus.se/webbnyheter/2017/juli/Sjukskoterskor-ljuger-pa-jobbet/

https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2017/08/04/sjukskoterskors-gra-jobblogner/