Johanna Öhlin
Johanna Öhlin

-Det känns så klart jättekul. Det är ett kvitto på att jag gör rätt saker och att jag kan fortsätta jobba med det jag tror på, säger Johanna Öhlin.
 
Det är sjunde året i rad som KPMG delar ut priset som riktar sig till ekonomi-, ingenjörer- och juriststudenter och har fokus på ungt ledarskap. Johanna Öhlin får årets pris med motiveringen att hon ”vågar utmana status quo och genomföra förändringar”. Förändringsarbete har varit en röd tråd genom hela hennes arbetsliv.
 
-Jag fick mitt första jobb när jag var 14 år och på varje arbetsplats som jag har varit på sedan dess, både större och mindre företag, så har jag tagit på mig rollen att våga utmana konsensus. Jag har vågat ställa frågor som ”varför gör vi inte så här istället”. Jag gillar att hitta sätt att förenkla processer och problem – och driva igenom förändringar. Det kan vara tufft medan förändringsarbetet pågår men ofta har det varit väldigt uppskattat i efterhand. Jag tror det handlar om en läggning hos mig. Det är en otroligt härlig känsla att få jobba med att förenkla och förbättra en verksamhet.
 
Just nu läser Johanna Öhlin masterprogrammet i Operations Management & Control vid Stockholm Business School.

-Jag har haft jättestor nytta av min utbildning. En viktig del är att lärarna som jag har haft kommer från så många olika bakgrunder, inte bara geografiskt utan också när det gäller deras specialiseringar. Det har gett olika dimensioner på ämnet. Ett genomgående tema på hela utbildningen har också varit de allt snabbare förändringarna som sker i vår omvärld och de krav som detta ställer på framtidens ledare.
 
Den 1 maj påbörjar Johanna Öhlin en heltidstjänst som affärsutvecklare på Nordea.
 
-Jag kommer att jobba med detta på heltid fram till januari eftersom jag kan tillgodoräkna mig tidigare poäng under den tiden på utbildningen. Under nästa vår skriver jag min masteruppsats och är sedan klar med utbildningen i juni 2018. Efter det ser jag fram emot att fortsätta anta svåra ledarskapsutmaningar.
 
Om priset: Årets framtida ledare, tidigare Årets ekonomistudent, är en utmärkelse som delas ut av företaget KPMG sedan 2010. Priset delas ut på Universum Awards en gång per år. Studenter från hela Sverige tävlar och vinnaren får, förutom titeln, en ledarskapsutbildning som vänder sig till unga topptalanger med potential och ambition att bli framtidens ledare."