En vision som bygger på ett näringsliv och samhälle baserad på ett ansvarsfullt, hållbart och etiskt ledarskap utifrån Intressentmodellen. Under termin 1 är det genomgående temat: Hållbarhet med fokus på miljö, sociala förhållanden och arbetsmiljö. Termin tre fokuserar på etik och mänskliga rättigheter.

Syftet med kandidatprogrammet är att förnya och förändra utbildning och forskning i företagsekonomi med hållbarhet som ledstjärna. Vilket ligger i samklang med SBS medlemskap i PRME (Principles for Responsible Managment Education).

Därefter intog våra tre ”key note speakers” scenen. Maria Rengefors som bl. a är ordförande i Fondbolagens Förening berättade om hållbara investeringar och hur fondbolagen arbetar med att påverka företagen att bygga sin verksamhet på respekt för mänskliga rättigheter och omsorg för miljön.

Åsa Pettersson som är hållbarhetschef på Scania gav en fascinerande beskrivning av hur företaget, oftast i partnerskap med andra företag, aktivt arbetar för att förändra fordon och transportvägar till att använda gröna energikällor. Hon fick många spännande frågor från åhörarna och det blev en lärorik diskussion att ta med i den fortsatta utbildningen. Åsa är även medlem i SBS Advisory Board.

Åsa Pettersson, hållbarhetschef på Scania, Li Malmström, programansvarig och en av de ca 400 studenterna i Aula Magna

 

Tony Aperia på SBS beskrev modellen bakom Svensk Hållbarhetsranking och gav intressanta exempel på ett antal företag som ligger i toppen av rankingskalan och hur man kan kategorisera hållbart varumärkeskapital. Under 2018 kartlades 100 företag och imponerande 13000 intervjuer genomfördes bland allmänheten och kunder i åldern 18-74 år.

Eftermiddagen avslutades med utdelning av Frencknerpriset till de tre bäst presterande studenter i Företagsekonomi I, VT 2018. Priset instiftades för ett år sedan av två av skolans alumner, Johan van Geffen och Jakob Saxby i samarbete med SBS.

Johan van Geffen och Jacob Saxby tillsammans med de tre bäst presterande studenter i Företagsekonomi I

 

Tack alla Medverkande för en spännande och kunskapsrik Hållbarhetsdag!